Usein kysytyt kysymykset

Tarvitseeko olla hyvä kunto, että voi osallistua peruskurssille?

Ei tarvitse. Kunto kasvaa kurssin ja harjoitusten edetessä. Harjoitusten fyysisyys pyritään määrittämään koko ryhmälle tasapuoliseksi ja nousujohteiseksi.

Onko minut vakuutettu peruskurssilla? Entä sen jälkeen,sisältyykö harjoitusmaksuihin vakuutus?

Ei ole vakuutusta, jokainen harjoittelee ns. omalla vastuullaan. Scandinavian Defendo Finland ry:n kautta on kuitenkin mahdollista hankkia itselleen lajilisenssi, joka kattaa harjoituksissa sattuvat tapaturmat yms.

Soveltuuko Defendo myös naisille? Entä miten paikat kestävät vanhemmalla harjoittelijalla?

Defendo soveltuu hyvin myös naisille. Defendo sopii kaikenikäisille ja lajin parissa onkin paljon vanhempia harrastajia. Jokainen harjoittelja harjoittelee omien fyysisten kykyjensä mukaan. Jos harjoittelijalla on joku vamma mikä estää jonkun harjoitteen tekemisen, jättää hän sen väliin tai ohjaaja antaa hänelle korvaavan harjoitteen. Isompien fyysisten rajoitteiden osalta ota yhteyttä ohjaajiin ja tiedustele asiasta.

Teen vuorotyötä ja en pääse käymään läheskään kaikissa treeneissä? Onko minun järkevää osallistua kurssille kun treenejä jää paljon väliin?

Vuorotyö ei ole este. Defendon ideana on treenata 80% ajasta 20% tekniikoista, joka tarkoittaa sitä, että tekniikoita kerrataan paljon ja toistoja tulee runsaasti kuukausitasolla. Näin ollen ”kärryiltä ei tipahda” vaikka harjoituksia jäisikin väliin. Lajin periaate asioiden kertaamisen ja toistojen määrän osalta mahdollistaa sen, että lajin parissa on helppo jatkaa pitkään vaikka treenejä jäisi väliin, koska koko ajan ei tule nopealla sykkeellä uutta asiaa.

Mitä tarkoitetaan nuhteettomalla taustalla peruskurssin vaatimuksissa?

Kurssille osallistujalla ei saa olla tuomioita sellaisista rikoksista, joiden voidaan katsoa olevan haitallisia osallistumiselle. Eli lähinnä väkivalta-, huumausaine- yms. rikokset. Esim. ylinopeussakot tms. eivät lähtökohtaisesti ole ongelma. Emme kouluta rikollisia ja emme halua opettaa lajia sellaisille henkilöille, jotka käyttävät taitoja väärin. Jos epäilet voinko osallistua taustojeni takia kurssille, kannattaa silti aina ensin ottaa yhteyttä. Asioista voidaan neuvotella tapauskohtaisesti. 

Minulla on taustaa muista kamppailulajeista, pystyykö toimintaan mitenkään tulla mukaan kesken harjoituskauden vai ainoastaan peruskurssin kautta?

Näitä täytyy katsoa aina tapauskohtaisesti. Jos taustaa on jonkin verran muista lajeista, on mahdollista päästä toimintaan mukaan kesken kauden ja sitten tarpeen mukaan osallistuu seuraavaan peruskurssiin muiden kurssilaisten mukana tai ainakin käy siellä syventämässä oppejaan. 

Entä jos taustaa ei ole ollenkaan muista lajeista?

Defendo-harjoittelu aloitetaan tällaisessa tapauksessa peruskurssin kautta.

Mitä harjoitusvarusteita tarvitsen peruskurssille?Entä sen jälkeen?

 Peruskurssilla tärkein suojavaruste on alasuojat. Säkki-,vapaaottelu-tai nyrkkeilyhanskat ovat suositeltevat jo peruskurssilla mitseihin lyömistä varten. Hammassuojien käyttöä suosittelemme jo peruskurssista alkaen. Niiden hinta on alle 10eur ja taas hammasvaurioiden hinta usein moninkertainen, joten ne ovat äärimmäisen halpa varmistus sille, että hammasvaurioiden todennäköisyys on paljon pienempi. Peruskurssin jälkeen käyttöä on säärisuojille, nyrkkeilyhanskoille ja kypärälle. Suojien tärkein tarkoitus on taata harjoitusturvallisuus ja sen myötä mahdollistaa välillä kovempikin harjoittelu ilman vammoja. Suuri osa ajasta kuitenkin treenataan ns. minimisuojilla. 

Käytetäänkö harjoituksissa pukua tai jotain muuten yhtenäistä asua?

Peruskurssilla ei vielä vaadita yhtenäistä harjoitteluasua. Asun on kuitenkin on oltava ns. hyvän maun mukainen eli lajiin sopiva ja järkevä treeniasu. Peruskurssin jälkeen treeniasuna on viralliset Defendo-harjoitusvaatteet. Asuna toimii tällöin t-paita/college/huppari ja pitkät housut/shortsit.

Kuuluuko Defendoon ottelua tai otteluharjoituksia?

Kontaktiharjoittelu esim. sparrauksen muodossa on tärkeä osa tehokasta ja monipuolista itsepuolustusharjoittelua. Defendossa löytyy oma lajin sisäinen ”ottelu” eli Defendo Duellum, jossa testataan lajin eri tasoihin kuuluvaa kamppailuosiota ja niihin kuuluvia tekniikoita. Heti peruskurssista alkaen kamppailuosuuksia aletaan harjoittelemaan nousujohteisesti, ensin hyvin maltillisesti ja rajoitetuilla keinoilla, että homma pysyy myös aloittelijoille turvallisena.

Työskentelen turvallisuusalalla. Soveltuuko Defendo minulle eli voiko tekniikoita käyttää voimankäytössä?

Laji soveltuu erittäin hyvin turvallisuusalalla työskentelevälle. Useat Defendon tekniikoista kelpaavat sellaisenaan voimankäyttöön. Lisäksi useita Defendon tekniikoita on käytetty ja käytetäänkin jatkuvasti turvallisuusalan ihmisten kesken erilaisissa tilanteissa. Harjoituksissa käydään myös läpi sellaisia asioita esim. teoriapuolelta, joista on varmasti hyötyä työssäsi.

Kuinka paljon Defendo-tunnilla tehdään lihaskuntoa ja jumpataan? Tuleeko kunnolla hiki vai onko harjoittelu tekniikkapainotteista?

Pääpaino tunneilla on lajinomaisessa harjoittelussa, jolla pyritään aika pitkälti hoitamaan myös alkulämmittelyt ja mahdolliset loppujumpatkin jo peruskurssillakin heti kun tekniikkavalikoima sen alkaa sallia. Jo pelkillä lajinomaisilla harjoitteillakin saadaan kuntoa nostettua tehokkasti, sillä Defendo on fyysinen laji ja harjoituksissa kasvatetaan harjoittelijan asennetta ja kuntoa ns. fighting spirit-harjoitteilla. Toki jokainen harjoitus on omanlaisensa ja välillä voidaan pitää myös ns. kuntoharjoituksia, joissa tehdään enempi puhdasta lihaskuntoa tms. Hyvä kunto on sen verran tärkeä tekijä itsepuolustusharjoittelussa, että pyrimme kannustamaan harjoittelijoita ylläpitämään ja kehittämään kuntoa.

Järjestetäänkö Defendossa leirejä tai seminaareja?

Defendo-seminaareja ja leirejä järjestetään lähes joka kuukausi ympäri Suomea. Seminaareja järjestetään myös omassa seurassasi. Tietoa valtakunnallisista tapahtumista löydä tapahtumakalenterista kansainvälisiltä Facebook sivustoilta Saario Academy. Tiedotamme seminaareista ja muista tapahtumista myös Facebook ryhmässä Suomen defendo-harrastajat. Ryhmä on avoin kaikille Defendo harrastajille.

Onko tasokokeen suorittaminen pakollista?

Tasokokeen suorittaminen ei ole pakollista, se on kuitenkin suotavaa, sillä se toimii välitavoitteena ja mittarina niin sinulle kuin opettajallesikin.