Mustat vyöt Suomessa

Black Belt 5th Degree

Black Belt 3rd Degree

Black Belt 2nd Degree

Black Belt 1st Degree

Jussi Jokinen
Black Belt 5th Degree

Jussi Jokinen on aloittanut kamppailu- ja itsepuolustuslajien keskeytymättömän harjoittelun jo 1986, ja noista päivistä tähän päivään tultaessa on meriittilistalle kertynyt muun muassa useita asteita mustia vöitä Defendossa, Krav Magassa ja potkunyrkkeilyssä. Lisäksi kamppailu-urheilupuolella kokemusta on kertynyt kyokushin karaten paljasnyrkkiotteluista, mitaleita brasilialaisesta jujutsusta SM-kisoista, sekä ammattilaisvapaaottelurekordi 6-1.

Jussi työskentelee paloesimiehenä Pirkanmaan pelastuslaitoksella ja on tehnyt turvallisuusalalla töistä yli 25 vuotta. Pelastajan ja paloesimiehen koulutusten lisäksi Jussi on myös lähihoitaja, sekä on tehnyt järjestyksenvalvojan töitä jo 90-luvulta. Jussi on Petteri Kantolan lisäksi toinen maailman Defendo-ohjaajista, joka on kouluttanut kaikilla Jyrki Saario Defendon ohjaajakurssiasteilla, Hard Target – Combat Tech – STAR siviili-Defendossa, sekä ammattidefendoista Blue, Green ja White. Jussi on maailman pääkouluttaja, joka vastaa ohjaajakoulutusten pitämisestä ja järjestelmän kehittämisestä Defendo White – ohjelmassa, joka on suunnattu erityisesti sosiaali- ja terveysalan, opetusalan ja lastensuojelun yms. työntekijöille. Jussi on erikoistunut kokonaisturvallisuuskoulutusten pitämiseen, onhan hänellä kattava kokemus pelastus- ja ensihoitotyöstä, kuten myös itsepuolustusohjaajan ja voimankäyttöviranomaisenkin näkökulmasta. Jussi on 2000-luvulla työskennellyt myös ammattisotilaspoliisialiupseerina Utin Jääkärirykmentissä. Reservissä Jussi on laskuvarjojääkärin koulutuksen saanut ylivääpeli. Jussi on Heracles Valkeakosken perustajajäsen, Defendon ja potkunyrkkeilyn pääkouluttaja, ja lisäksi hän ohjaa myös brasilialaista jujutsua (purppuravyö) ja kahvakuulaharjoituksia.

Lari Kaurala,
Black Belt 5th Degree

Lari Kaurala on Defendo Kotkan perustajäseniä sekä pääkouluttaja, Saario Academyn kansainvälinen kouluttaja sekä Defendo Bluen vastuullinen pääkouluttaja. Lari on toiminut vuodesta 2010 Suomen Defendoliiton puheenjohtajana.

Lari aloitti kamppailulajien harrastamisen vuonna 1995 ja niiden opettamisen vuonna 2004. Defendoa hän on harjoitellut ja opettanut vuodesta 2007. Hän oli yksi siitä ryhmästä, jotka läpäisivät v.2011 ensimmäisen pidetyn Defendo RED koulutuksen ja sai lajin mustan vyön tuolloin.

Lari on työskennellyt turva-alalla vuodesta 1997 ja vuodesta 2002 alkaen Sotilaspoliisina Puolustusvoimissa, jossa hän on myös toiminut yli 15v. voimankäytön kouluttajana. Hän on myös sivutoimisesti pitänyt säännöllisesti erilaisia uhkatilanne ja turvallisuuskoulutuksia eri alojen ihmisille vuodesta 2006.

Peruskursseja Defendossa Lari on vetänyt reilusti yli 30kpl ja niiden sekä useiden kymmenien erilaisten lajidemojen sekä yksityiskoulutusten kautta hän on tutustuttanut lajiin varovastikin arvioiden toista tuhatta ihmistä vuosien aikana. Lari opettaa säännöllisesti niin peruskurssilla kuin kokeneidenkin ryhmässä seurassaan, käy pitämässä seminaareja eri seuroissa sekä osallistuu ohjaajakoulutuksien pitämiseen.

Petteri Kantola
Black Belt 5th Degree

Petteri Kantola aloitti itsepuolustus- ja kamppailulajien treenaamisen vuonna 1984, vuonna 1997 kuvioihin tulivat nykyaikaiset itsepuolustuslajit, kun hän aloitti Krav Magan. Vuonna 1999 alkoi Krav Magan ohjaaminen ja yhteistyö Jyrki Saarion kanssa. Kun Defendo tuli julkisuuteen vuonna 2005, alkoi myös sen treenaaminen. 2009 perustaja Jyrki Saario myönsi Petterille Defendon mustan vyön.

Petteri on työskennellyt puolustusvoimissa ammattisotilaana vuodesta 1991 vuoteen 2017, muun muassa sotilaspoliisin vaativien tilanteiden yksikössä, turvallisuuspäällikkönä, kansainvälisen valmiusyksikön suojaamispäällikkönä sekä voimakeinojen ja lähitaistelun kouluttajana. Jäätyään eläkkelle majurina 2017, Petteri siirsi turvallisuusalan osaamisensa siviiliin ja Defendon lisäksi toimii turvallisuuspäällikkönä ja kouluttaa järjestyksenvalvojia, voimankäyttöä vartijoille ja järjestyksenvalvojille sekä on yksi harvoista kouluttajista Suomessa, joilla on poliisihallituksen myöntämä lupa antaa kelpuutuksiin johtavia koulutuksia aseistetuille turvamiehille.

Petteri on myös innokas fyysisen valmennuksen kouluttaja, mm painonnostoliiton kouluttama ohjaaja, sotilasurheiluliiton kahvakuulamestari sekä crossfit-kilpailija. Turva-alan töiden lisäksi hän toimii personal trainerina ja cross training – ohjaajana sekä kisaryhmän valmentajana. Petterin kouluttajakokemus Defendossa on omaa luokkaansa, sillä hän on Jussi Jokisen kanssa ainoita ohjaajia maailmassa, jotka ovat kouluttaneet kaikkia Defendon haarojen ohjaajia: Siviili-defendoa Hard Target, Combat Tech ja STAR – ohjaajakursseilla, Defendo Blue – turva-alan defendon ohjaajia, Defendo Green – sotilasdefendon ohjaajia, sekä Defendo White – hoito- ja opetusalan henkilöturvallisuusjärjestelmää. Petteri on Defendo Green – sotilasdefendon pääkouluttaja ja vastuussa lähitaistelun ja sotilaallisen voimankäytön kehittämisestä ja ohjaajien kouluttamisesta Jyrki Saario Defendossa.

Hän on myös kansallisesti tunnustettu ampuma-asekouluttaja yli 20 vuoden kokemuksella taktisesta asekäsittelystä ja sen kouluttamisesta. Palkintokaapista löytyy mitaleita mm ilmavoimien pistooliammuntakilpailuista sekä toiminnallisten ammuntalajien kisoista. Töissään puolustusvoimissa hän perehtyi syvällisesti myös ihmisen käyttäytymiseen stressitilanteissa ja on kouluttanut mm kansainvälisiin operaatioihin lähteviä sotilaita toimimaan ääristressin alaisissa tehtävissä. Siviili-Defendoa Petteri opettaa Heracles Valkeakoskella, jonka seuran perustajajäsen hän on.

Jouni Rovio
Black Belt 3rd Degree

Jouni on Saario Academy Porin päävalmentaja. Kokopäivätyönä kamppailua ja itsepuolustusta valmentava Jouni sai isoimman kipinän aiheeseen aikanaan Jyrkin tapaamisesta.

Hän on perus Defendon Suomen maavastaava sekä Safe Kid lajin Suomen maavastaava.

Jouni on harrastanut pienestä pitäen eri lajeja, ja urheilu/kamppailu on aina ollut jokapäiväistä harrastusta.

Itsepuolustuslajeista Jounilla on Jyrki Saario Defendossa 3 asteen musta vyö, Classic Krav Magassa 1 asteen musta vyö ja Ironman Kickboxing 1 asteen musta vyö.

Kaikki edelliset kuuluvat Saario Academyyn ja nämä ovatkin merkittävimmät asiat, jotka Jouni haluaa sanoa. Jouni on myös Defendo Green sotilas linjan kouluttaja.

Jouni valmentaa omalla salillaan pääsääntöisesti joka viikko 15-25 treeniä sekä pitää ammattitaitoansa yllä kiertämällä jatkuvasti kertaamassa asioita ja oppimassa uutta. Jounilla on tähän mennessä kertynyt mm. 5 päivän ohjaajakoulutuksia yli 30 sekä päiviä, jossa hän on ollut Jyrki Saarion oppilaana / silmien alla on tätä kirjoitettaessa 180 päivää.

Jouni on myös yleisurheilun 10 ottelun SM tason urheilija nuorena ja valmentanut hyvällä menestyksellä useita urheilijoita, jopa nuorten maajoukkuetasolla.

Jouni on ollut myös MPK (maanpuolustuskoulutusyhdistys) pääkouluttaja satakunnassa 5 vuotta taktisilla aseenkäytön kursseilla ja käynyt oppimassa taktista aseenkäyttöä sekä Suomessa että ulkomailla.

Info

Mustan vyön saavuttaminen vaatii defendossa minimissään 5v. harjoittelua, useimmiten käytännössä paljon pidempään. Vyön saavuttaminen vaatii Defendo RED-koulutuksen hyväksytysti suorittamista.

Toisen asteen mustan vyön saavuttaminen vaatii, että ensimmmäinen aste (Defendo RED-koulutus) on hyväksyttävästi suoritettu. Lisäksi vaaditaan esim. oman oppilaan mustan vyön saavuttamista tai näkyvää sekä merkittävää työtä lajin eteen kansallisella tasolla.

Kolmannen asteen mustan vyön saavuttaminen vaatii aktiivista osallistumista oman maan lajin toiminnan kehittämiseen.

Neljännen asteen mustan vyön saavuttaminen vaatii, että on kouluttanut ohjaajia kansallisesti sekä kansainvälisesti.

Eri vyöasteelta toiselle siirtymiselle on myös minimiaikavälit, joista voidaan kuitenkin joustaa tapauskohtaisesti mikäli henkilö on tehnyt lajin eteen esim. poikkeuksellisen paljon merkittävää työtä tms.

2.asteen musta vyö: minimissään 2v. ensimmäisestä asteesta.

3. asteen musta vyö. minimissään 3v. toisesta asteesta.

4. asteen musta vyö: minimissään 4v. kolmannesta asteesta.